Tisza je htio ovaj rat. Dokumenti na madžarskom saboru

traži dalje ...

»TISZA JE HTIO OVAJ RAT. Dokumenti na madžarskom saboru«, komentar objavljen u Hrvatskoj riječi (24. X. 1918) a potom u knjizi Putovanja. Sjećanja. Pogledi (Sarajevo 1985). U njemu se Krleža nadovezuje na svoj napis objavljen 19. X. 1918. istražujući odgovornost za početak I. svj. rata. Analizirajući namjeru I. Tisze da dokumentima dokaže kako ne snosi odgovornost, K. na osnovi citata iz tajnih dokumenata podnijetih parlamentu u Budimpešti tvrdi da se iz njih razabire upravo suprotno. Tiszinu odgovornost K. u komentaru dokazuje nizom doslovnih citata iz njegova podneska Franji Josipu u početku srpnja 1914. u kojem, pored ostalog, stoji: »Ako bi Srbija zavlačila stvar, treba odmah poslije roka ultimatuma početi s neprijateljstvom«.

U komentaru se K. istodobno obračunava sa socijaldemokratskim dnevnikom Népszava koji je u vrijeme ultimatuma »plesao od veselja«, a sada Tiszu optužuje zbog veleizdaje. K. Népszavu apostrofira kao »crvenog pacova« koji se spašava s broda koji tone.

Đ. Zć.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

Tisza je htio ovaj rat. Dokumenti na madžarskom saboru. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1081>.