Varijacija na jednu temu iz malog oglasnika

traži dalje ...

»VARIJACIJA NA JEDNU TEMU IZ MALOG OGLASNIKA«, esej objavljen u Pečatu, 1939, 1, te u knjizi Gdje smo i kako smo (Sarajevo 1988).

Motiv iz fiktivnoga ili stvarnog oglasa iz Malog oglasnika, kojim jedan bivši kažnjenik očajnički i besramno iskreno traži pomoć i razumijevanje te posao kako opet ne bi zapao u zlo, Krleža razvija u temu prvorazredne ljudske drame, biblijskog vapaja »Čovjeka za Čovjekom«, što se zbiva na pozornici ljudske ispraznosti, bešćutnosti i površnosti, kontekstualiziranih sadržajima stranica Malog oglasnika. Oglas, što disonantnošću ogoljenog izlaganja među banalnostima izaziva emotivni potres, cinično će naići na otpor kao »socijalna gnjavaža«. Sugerirajući naslovom eseja njegovu glazbenu gradbu, K. temu provodi gotovo na način furiozne fuge: u ekspoziciji je asocijativna slika zaigrane Europe koja bezbrižno pleše opskrbljena svim sredstvima za poljepšanje žvota iz, metaforički, Malog oglasnika, gdje figuriraju »drvene lutke sablasnih malooglasničkih dvonožnih pridjeva«, a s aluzijom na možda lokalni društveni kontekst, jer je sve »ukleto u drvenom gradu Malog oglasnika«. Na kraju ekspozicije dijaloška forma, kao divertimento u fugi, uvodi nove elemente u fragmente postojećih da bi tekst ubrzanom gradacijom stvorio zamislivu akustičku sliku zaglušne kakofonije ponuda iz oglasnika čija trivijalnost tek osnažuje tamne tonove osnovne teme.

J. S. R.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

Varijacija na jednu temu iz malog oglasnika. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1158>.