CEROVAC, Mirko

traži dalje ...

CEROVAC, Mirko, publicist (Zagreb, 26. X. 1911 -Zagreb, 20.X. 1980). God. 1936. diplomirao književnost i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djelovao u Hrvatskom akademskom društvu »Mahnić« te u Križarskoj organizaciji. Za NDH radio na organizaciji i proizvodnji hrvatskog filma, napisao priručnik Slikopis (1943). Predavao na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Člancima iz književnosti i filma surađivao u časopisima Nova Hratska, Hrvatska smotra, Nedjelja, Spremnost, Obzor i dr.

O Krleži je napisao dva članka u kojima se očituje kao njegov ortodoksni ideološki protivnik. U cijelosti odbija njegovo djelo i kad ga pokušava estetski valorizirati. U osvrtu na dramu U logoru (Stari grijesi Miroslava Krleže, Hrvatska smotra, 1934, 5-6) piše da je »bivši kadet« K. »u prostaštvu gotovo dostigao J. Polića-Kamova« jer je drama ispunjena pijanim, glupim, surovim scenama i neumjerenim uplitanjem njemačkoga govora i prostačkih riječi, te se pita »kako može uopće Krleža da bude nazvan hrvatskim književnikom kada ga veliki dio naše školovane omladine koja ne uči njemački uopće ne može da čita i razumije?« Nadalje, drži da je K. u našoj književnosti »najbolji reprezentant onih koji pišu besmislice«; ni u ovoj drami nema ništa pozitivno, jer »nijedna ideja nije izražena jasno ili nije jasno motivirana«. U tekstu Jedan literarni skandal. Balade Petrice Kerempuha (Nedjelja, 22. XI. 1936) Krležu naziva »prvakom marksističke literature«, kojega su glavne odlike »iskrivljavanje istine, blasfemija, prostaštvo, mržnja na vjeru i Crkvu, nagomilavanje riječi, rečenica i stihova bez svake veze i smisla«. Za Cerovca su Balade »žalostan dokument dekadanse naše književnosti, moralni šamar Istini, Dobroti i Ljepoti«, pa u općem interesu naroda protiv te literature treba ustati i onemogućiti je.

LIT.: S. Lasić, Krležologija ili povijest kritičke misli o Miroslavu Krleži, Zagreb 1989.

J. S. R.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

CEROVAC, Mirko. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1371>.