CHATEAUBRIAND, François René

traži dalje ...

CHATEAUBRIAND, François René, francuski pisac i diplomat (Saint-Malo, 4. IX. 1768 - Pariz,4. VII. 1848). Pristaša »ancien regimea«, konzervativac; u franc, književnosti uvodi, kao preteča romantizma, pojam »svjetskog bola«, a glavne su mu teme politika, religija i priroda. Vrstan je stilist, što se ogleda u djelima: Atala, René, Mučenici i dr.

Krleža se nekoliko puta osvrće na ovog pisca. U razgovorima s P. Matvejevićem govori o njegovim Memoarima s onu stranu groba, stilski vrlo dotjeranu djelu. Iako su pisani u prilog dinastiji Bourbon, K. im ne odriče vrijednost jer su »izgovoreni darom rođenog pisca«. U eseju Razgovor o demokraciji, o humanizmu i o socijalizmu (Eseji IV, Zagreb 1963) pozitivno ocjenjuje Chateaubriandov stav da nema demokracije ondje gdje državom vlada oružana snaga i da nema vlasti bez nasilja.

LIT.: P. Matvejević, Razgovori s Miroslavom Krležom, Zagreb 1969.

Lj. Do.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

CHATEAUBRIAND, François René. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1376>.