CHOPIN, Frederic

traži dalje ...

CHOPIN, Frederic, poljski skladatelj i pijanist (Żelazowa Wola, 1. III. 1810 - Pariz, 17. X. 1849). Jedna od najznačajnijih glazbenih pojava XIX. st.; pionir romantične glazbe, razvio klavirsku tehniku svog vremena do vrhunca. Skladao gotovo isključivo djela za klavir. Poljsko-francuskog podrijetla, ostaje tijekom života iskrenim poljskim rodoljubom, na tragu ideja uznapredovaloga građanstva i revolucije. U glazbi, anticipirao razvitak sve do Wagnera i impresionizma.

Chopinova glazba javlja se u Krleže kao trajni motiv, obično u vezi s najprisnijim i najosjetljivijim raspoloženjima njegovih junaka. Pijanizam velikog Poljaka za K. često sažima sve što želi označiti muzikalnim. Razmišljajući pak o njegovoj emigrantskoj sudbini, te kad nastoji racionalizirati svoj odnos prema Chopinovoj glazbi, K. ga zahvaća u punom rasponu: od najsuptilnijega intimističkog lirika pa do čovjeka koji se ne oglušuje na velike epske trenutke povijesti. Za Krležu je Chopin »čarobnjak«, a »uzbudljivu snagu chopinskog revolta« jedva da se uspjelo nadmašiti. Klavirska glazba toga političkog prognanika i plućnog bolesnika je »srebrna fontana zvukova« i »plač na pogrebima«, zatim »jutarnji romon cvjetne kiše« jednako kao i »zvižduk vihora koji nosi čitave zemlje i narode«. Chopin je jedan od onih glazbenika što ih K. drži apsolutnim postignućem, nepodložnim pomodnim hirovima i mijenama glazbenog ukusa.

BIBL. M. K.: Varijacije na muzičke teme, Eseji II, SDMKZ, sv. 19, Zagreb 1962.

Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

CHOPIN, Frederic. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1381>.