DOMINIS (Gospodnetić), Markantun

traži dalje ...

DOMINIS (Gospodnetić), Markantun, pisac i znanstvenik (Rab, 1560 - Rim, 8. IX. 1624). Isusovac, a zatim, istupivši iz reda, senjski biskup te od 1602. splitski nadbiskup. Oštroumna i buntovna duha, sukobio se s Rimom jer se suprotstavljao dogmatsko-pravnim načelima rimske politike i zalagao za uvođenje svjetovne vlasti u zakonodavstvu i državnoj upravi. U svojim teološko-povijesnim radovima dokazivao je kako Rimska kurija ne može legitimitet svoga svjetovnoga političkog djelovanja zasnivati na »božanskom pravu«. Zbog svojih ideja bio je 1616. isključen iz Katoličke crkve, ali mu je kasnije oprošteno. Međutim, pred smrt je uhićen zbog krivovjerja i smješten u zatvor inkvizicije, gdje je i umro.

Krleža smatra da je Dominis svojim »publicističkim ispadima« pokrenuo temeljno međunarodno političko pitanje svoga vremena, pitanje odnosa svjetovne i duhovne vlasti. Iako napominje da nedostaju podaci koji bi osvijetlili ovu, po mnogo čemu, kontroverznu osobu, zaključuje da se »u biti svi sukobi toga čovjeka sa biskupima, sa kaptolima, sa rimskom kurijom, s anglikancima i sa protestantima svode (...) u posljednjoj konzekvenci na novac« (Iz hrvatske kulturne historije, Eseji III, Zagreb 1963). Doduše upozorava da Dominis, koji je bio znanstvenik, fizičar, zacijelo »nije živio isključivo samo za zlato od ovoga svijeta«.

Mo. St.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

DOMINIS (Gospodnetić), Markantun. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1488>.