GUBEC, Ambroz

traži dalje ...

GUBEC, Ambroz (u literaturi od 1622. i u tradiciji Matija), jedan od vođa u seljačkoj buni 1573 (? - Zagreb, 15. II. 1573). Bio je podložnik F. Tahija na stubičkom vlastelinstvu u Hrvatskom zagorju. Seljaci su ga nazivali begom, a prema nekim izvorima izabrali su ga i za »kralja«. Na čelu odreda koji mu je bio povjeren borio se 9. II. u odlučujućoj bitki kod Stubice. Tom je prilikom uhićen i odveden u Zagreb, gdje je 15. II. pogubljen tako što je »najprije bio izmrcvaren usijanim kliještima, zatim okrunjen željeznom krunom, i to usijanom, i najposlije raščetvoren kao razbojnik« (M. Istvanffy). U povijesnoj predaji hrvatskog naroda lik Gupca, odn. buna kojoj je bio na čelu simboliziraju duh otpora potlačenog naroda. Tu je predaju sa simpatijom prihvatio i Krleža. On ističe da je Gubec bio ličnost koja je ustala da »u ime čitavog seljačkog naroda (...) progovori u ime narodne slobode, pravednosti i socijalne ravnopravnosti«. Bunu iz 1573. vidi kao dio bogate »buntovne tradicije« hrvatskog naroda, »kao proplamsaj vjekovnog požara koji se kod nas zapravo nikada nije ugasio«. Krležino shvaćanje da je pobuna hrvatskih i slovenskih kmetova iz 1573. »pučka, kmetska negacija sveukupne feudalne politike« ali i epizoda u stoljetnoj, kontinuiranoj borbi potlačenog hrvatskog naroda za opstanak i za ideale socijalne pravde našlo je svoj izraz i u Baladama Petrice Kerempuha.

BIBL. M. K.: Nekoliko riječi o malograđanskom historizmu uopće, Deset krvavih godina i drugi politički eseji, SDMKZ, sv. 14-15, Zagreb 1957; Govoru Stubici 1951 godine, Kaj, 1970, 2.

Mo. St.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

GUBEC, Ambroz. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1567>.