GUBERINA, Petar

traži dalje ...

GUBERINA, Petar, lingvist (Šibenik, 22. V. 1913). Bavio se romanistikom, stilistikom, dijalektologijom, teorijskom i primijenjenom fonetikom. Autor je verbotonalne metode u audiologiji i koautor audio-vizualne globalno-strukturalne metode učenja stranih jezika; Unescov projektant alfabetizacije afričkih nacionalnih jezika, član međunarodnih znanstvenih društava. Razvijajući shvaćanje Ch. Ballya, i Guberina stilistiku razumijeva kao disciplinu kojoj je proučavati afektivnost sadržaja u jeziku kolektivnome, a za proučavanje izražajnih sredstava u jeziku individualnom (spisateljskom) predložio je komplementarno imenovanje: stilografija; to da je disciplina kojoj je istraživati stilske postupke, afektivne i neafektivne, na razini od riječi do razine teksta; faze su mu analize: delimitacija; identifikacija; interpretacija; valorizacija, ali: stilističko vrednovanje da nije i estetičko.

Zajednički mu nazivnik za Krležin stil i ritam: K. je potpuno slomio pisanu rečenicu u hrvatskoj književnosti do njega; sagradio je izražajne strukture i periode s nizovima muzičkih disonanci i simetričnih dijelova perioda koji povremeno prelaze u ritmičke varijante istih vremenskih razmaka, čak i u oblik formalnog stiha - stvorivši izražajne postupke za neparcijalno već i osjećajno i misaono, dakle umjetničko oblikovanje svojih tema i motiva, i to na razini senzibiliteta i kognitivnosti XX. st.

BIBL. P. G.: Valeur logique et valeur stylistique des propositions complexes en français et en serbo-croate, Zagreb 1939; Zvuk i pokret u jeziku, Zagreb 1952; Stilistika, Zagreb 1958; Teorija o ritmu i primjena na jedno Krležino djelo, Zbornik o Miroslavu Krleži, Zagreb 1963.

K. Pr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993 - 1999.

Citiranje:

GUBERINA, Petar. Krležijana, (1993-99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1568>.