GUMPLOWICZ, Ludwig

traži dalje ...

GUMPLOWICZ, Ludwig, poljski sociolog i pravnik (Krakov, 8. III. 1838 - Graz, 19. VIII. 1909). Pod utjecajem Darwina i Spencera zastupa ideju o neprekidnoj borbi u razvoju civilizacije, koja se očituje u sukobu rasa, borbi država te pretapanju slabijih u jače, odn. podčinjavanju osvojenih od osvajača, a sve po zakonima društvenih gibanja. Najvažnija su mu djela: Borba rasa; Osnove sociologije; Povijest teorije o državi; Državno pravo i socijalizam i dr.

Krleža ga spominje u tekstu O historiji historije (Djetinjstvo 1902-03 i drugi zapisi, Zagreb 1972). Među mnogim teorijama o razvoju društva javlja se i Gumplowicz, kako kaže, sa svojim »antropološko- biološkim objašnjavanjem društvenosti«. On zamagljenom retorikom prikazuje pojedinca kao pasivnog činitelja unutar klasnih grupacija. Sve se zbiva po zakonu o podređivanju »slabijeg jačem«, tako da dolazi do društvene selekcije, ali još uvijek je svemu nadređena Providnost, dakle, metafizičko neobjašnjeno shvaćanje u uspinjanju k uspjehu. K. potpuno odbacuje takav pristup.

Lj. Do.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

GUMPLOWICZ, Ludwig. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1569>.