HORVATIN, Kamilo

traži dalje ...

HORVATIN, Kamilo, političar i publicist (Varaždin, 18. VII. 1896 - SSSR, 1938). Polaznik Trgovačke akademije u Zagrebu, sudjeluje u pripremi đačkog štrajka i atentata na komesara S. Cuvaja (1912). Utamničen, vraća se u proljeće 1914. u Zagreb, gdje surađuje u Obzoru. Jedan je od pionira hrvatskoga komunističkog pokreta u kojem do 1929, kada emigrira, obnaša različite organizacijske i publicističko-propagandne dužnosti. Potom djeluje unutar Kominterne, te nestaje u staljinskim čistkama.

Horvatin je Krležin bliski prijatelj iz rane mladosti; teško je pouzdano odrediti početak njihova druženja, ali prema zapisima u Davnim danima Horvatin je, uz Cesarca i Cvijića, pripadao krugu prijatelja koji su dijelili Krležine političke i umjetničke afinitete. Temeljnim emocijama »romantizma i patetike« vezanim za to prijateljstvo K. je ostao vjeran i kada ih je (1935) procjenivao kao »lenjiniste« i »malenu grupu pjesnički raspoloženih intelektualaca«. S Horvatinom je surađivao oko partijskih publikacija (prvi broj Borbe), zajedno su nastupali na zborovima (50. obljetnica Lenjinova rođenja), a nakon što je D. Bublić objavio svoju verziju događanja iz 1912. Horvatin je među potpisnicima izjave u Književnoj republici (1927) kojom se Bublić napada kao denuncijant. Horvatinova sjena redovito se javlja u Krležinim dnevničkim reminiscencijama o »sibirskim grobovima«, kao kada (1967) razgovara s njegovim nećakom K. Hegedušićem. U jednom Gorkićevu pismu iz 1937. spominje se kako Horvatin »kiseli« Cesarčev članak o Krleži koji bi trebao izaći u Pravdi. Kakvi su ga razlozi motivirali na zadržavanje toga teksta i je li ga smrt preduhitrila ostaje nepoznanicom.

LIT.: I. Očak, Krleža-Partija, Zagreb 1982.

I. Ok.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

HORVATIN, Kamilo. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1598>.