KLEIST, Heinrich von

traži dalje ...

KLEIST, Heinrich von, njemački pisac (Frankfurt na Odri, 18. X. 1777 - Wannsee kod Potsdama, 21. XI. 1811). Složena književna ličnost u razdoblju romantizma (uz koji nije deklarativno pristajao), poput svoga suvremenika Hölderlina pravo priznanje stekao je tek u XX. st. Danas se, i izvan njemačkih zemalja, smatra dramatičarom i novelistom visokih dometa, zanimljiv osobito s obzirom na tematiku paradoksnih situacija, po kojoj je jedan od preteča suvremene egzistencijalističke problematike. Paradoksne dvojbe temeljni su motivi njegovih najpoznatijih djela: komedije Der zerbrochene Krug, povijesne drame Prinz Friedrich von Homburg i pripovijetke Michael Kohlhaas.

Krleža o Kleistu nije mnogo pisao, sustavno samo jednom prilikom, u eseju Nekoliko riječi o Heinrichu Kleistu, 1934. Zanimanje za njemačkog pisca, koji u našoj sredini nikada nije bio naročito cijenjen a kamoli popularan, u Krleže nije bilo prigodne naravi, kao u mnogim drugim esejima i člancima iz ranih 30-ih godina, sabranih u knjizi Evropa danas (Zagreb 1935); bit će da je bio posrijedi spontan susret s Kleistovim djelima (ili ponovan susret), a zacijelo u kontekstu određenih pokušaja književne ljevice da preispita književnu prošlost sa suvremenih gledišta. U tom je pogledu vjerojatno relevantna činjenica da se Krleža u vrijeme pokretanja časopisa Danas družio s M. Ristićem i s drugim nadrealistički orijentiranim piscima, koji su prihvaćali reinterpretacije pojedinih njemačkih i francuskih romantičara aktualne tada u Parizu, u sklopu nadrealističkog pokreta.

V. Žm.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

KLEIST, Heinrich von. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1698>.