KRČELIĆ, Baltazar Adam

traži dalje ...

KRČELIĆ, Baltazar Adam, povjesničar, zagrebački kanonik i rektor Hrvatskoga kolegija u Beču (Brdovec kraj Zaprešića, 5. II. 1715 - Zagreb, 29. III. 1778). Boraveći u Beču održavao je vezu s dvorom Marije Terezije te je tako postao pristašom »prosvijećenog apsolutizma«. Vrativši se u Hrvatsku, zbog svojih ideja došao u oštar sukob sa zagrebačkim Kaptolom i konzervativnim hrvatskim plemstvom. Autor je mnogih radova pisanih latinskim i hrvatskim jezikom, no veći dio ostao je u rukopisu. Njegovo zacijelo najvažnije djelo jesu tzv. Annuae (prevedene i objavljene 1952). To je kronika s mnoštvom dragocjenih podataka o prilikama u Hrvatskoj 1748-67.

Pišući o Krčeliću, Krleža je pokazao razumijevanje za »ovog nesretnog zagrebačkog kanonika«. Cijeni njegov napor da vlastito vrijeme prikaže »iza kulisa«. Smatra da je odnos pojedinih povjesničara prema Krčeliću kao povijesnoj ličnosti, odn. kao povjesničaru nepravedan. Misli da nije opravdano smatrati ga »narodnim odrodom i slugom jozefinizma«. Pretpostavlja kako je takva interpretacija Krčelića dijelom uvjetovana nerazumijevanjem »jozefinizma«, a dijelom je rezultat stava što ga je prema njemu bila zauzela Katolička crkva.

BIBL. M. K.: Iz hrvatske kulturne historije, Eseji III, SDMKZ, sv. 20, Zagreb 1963.

Mo. St.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

KRČELIĆ, Baltazar Adam. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1734>.