LISZT, Franz

traži dalje ...

LISZT, Franz, madžarski pijanist i skladatelj (Doborjan, 22. X. 1811 - Bayreuth, 31. VII. 1886). Živio u Parizu, koncertirajući cijelom Europom. Kao pijanist, tvorac je moderne klavirske tehnike; kao skladatelj, tvorac novog oblika - simfonijske pjesme, nastavljajući se na Berlioza i Wagnera.

Očitavajući Liszta mnogo više kao »produkt zapadnoevropskog romantizma« francuske provenijencije nego kao proizvod madžarske nacionalne sredine (99 varijacija na razne teme, Republika, 1959, 2-3), K. se okomljuje na njegovu »opsjenarsku glumu« demonskog virtuoza za klavirom, ali i na njegovo kasnije vjersko obraćanje koje naziva »ne pretjerano slavnom komedijom«. Lisztove glazbene misli za Krležu su često ishod pijanističke tehnike, »te se čovjek pita gdje se to kompozitor izgubio«. Neke od Lisztovih orkestralnih poema uspoređuje s lošim historističkim slikama konjaničkih bitaka. S druge strane, Liszt se podavao »zanosu slobodnog, spontanog trenutka nevezane inspiracije«, on je prvi pokušao da se »muzikom dočaraju predjeli u punoj rasvjeti«. Iako u početku »čisti romantik«, on »sigurnom stazom« kreće prema pojavi koja će se kasnije »u slikarstvu i u muzici prozvati impresionizmom«.

Ni. Pk

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

LISZT, Franz. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1804>.