LULLY, Jean Baptiste

traži dalje ...

LULLY, Jean Baptiste, francuski barokni skladatelj (Firenca, 28. XI. 1632 - Pariz, 22. III. 1687). Tvorac glazbenih spektakla poput baleta i klasične francuske opere, dvorski glazbenik Luja XIV. Revolucionirao glazbene oblike baroka. Utjecao snažno na razvoj opere u Europi.

Kao kazališni čovjek Krleža je fasciniran i umjetničkom i društvenom funkcijom baroknoga dramskoglazbenog spektakla, pa u tom okviru piše i svoju marginaliju o glazbi J. B. Lullyja (99 varijacija na razne teme, Republika, 1959, 2-3). Ne propuštajući pritom afirmirati i svoj načelni socijalno-kritički stav, K. vidi Lullyja kao dvorjanika i službenika samog pojma apsolutne monarhije, koji silom svog položaja »pretvara rafinirano grubu stvarnost u dvorske pastorale pod pljuskom ruža«, a u vrijeme kad je književnost već laička i kritička. Lullyjeva glazba tu funkcionira »u interesu aristokratske i crkvene prevlasti«. Inače, za Lullyja kao umjetnika nalazi i pokudne i pohvalne kvalifikacije podjednako. »Stil mu je jednoličan, instrumentacija ne pretjerano bogata« - ali mu je dekorativni smisao za slikovitost scene »nevjerojatno živ«, te je uspio kao obnovitelj »dramatskog izraza na muzičkoj sceni«. K. također dodaje da s pojavom Lullyja otpočinje i utjecaj glazbe na oblikovanje književnog ukusa.

Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

LULLY, Jean Baptiste. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1821>.