MAKART, Hans

traži dalje ...

MAKART, Hans, austrijski slikar, scenograf, dekorater i oblikovatelj (Salzburg, 29. V. 1840 -Beč, 3. X. 1884). Svojedobno vrlo popularan, slikao dekorativne i artificijelne kompozicije u akademskoj maniri. Stvorio i tzv. Makart-stil unutrašnje dekoracije.

Krleža posvećuje Makartu kratak osvrt u Registru i tumaču imena, dogadaja, pojava i pojmova, uz prvu knjigu časopisa Danas, 1934, a poslije objavljenom u knjizi Evropa danas. »Slikao je u vrijeme impresionizma tamnim bojama kao kakav epigon Venecijanske slikarske škole, slavljen (...) kao najbogatiji kolorist.« K. začudo ne zna da su njegove tzv. asfaltne boje naknadno potamnjele zbog kemijskih promjena. U Krležinim prozama detalji kao »Makart-bouqueti« ili »Makart-špajscimeri« funkcioniraju kao simbol plitke i površne, »agramerske« malograđanske kulture. Crno pokućstvo i uveložute zavjese u pretrpanim interijerima mrske su mu kao i Makartovo slikarstvo, sve znaci vremena i društvenog stanja koje je K. svojim djelom u cjelini odbacivao.

A. Žč. i Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

MAKART, Hans. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1835>.