MARINETTI, Filippo Tommaso

traži dalje ...

MARINETTI, Filippo Tommaso, talijanski pjesnik (Aleksandrija, 22. XII. 1876 - Bellagio, 2. XII. 1944). Osnivač futurizma i pisac mnogobrojnih futurističkih manifesta, od kojih je prvi objavljen 1909. u Parizu. Već u ranim pjesničkim i esejističkim tekstovima otvoreno iskazuje oduševljenje ratom, što potvrđuje 1915. u eseju La guerra, sola igiene del mondo. Dvadesetih godina stavlja se, zajedno s preostalim sljedbenicima futurističkih ideja, na raspolaganje fašističkoj kulturnoj politici. Fašizmu ostaje vjeran sve do kapitulacije Italije.

Marinetti se više puta spominje u Krležinoj književnoj esejistici, a jedan njegov manifest iz 1912. tema je kratkoga Krležina eseja F. T. Marinetti, napisanoga 1943, objavljenoga u časopisu Republika, 1956, 12, zajedno s još pet priloga pod zajedničkim naslovom Fragmenti iz dnevnika iz godine 1943.

Marinettija je K., po svemu sudeći, čitao još u mladosti, ali ga je pokretač futurizma interesirao više svojim političkim angažmanom nego svojom književnom djelatnošću. U eseju M. Crnjanski o ratu (Danas, 1934, knj. II, br. 4) Marinetti se uzgred spominje kao jedan od »evropskih prominenata drugog i trećeg reda« koji veličaju rat. K. mu se vraća u svome ratnom dnevniku, u zapisu pod datumom 16. listopada 1942. Povod je jedan feljton što ga je Marinetti, tada ratni dopisnik s ruske fronte, napisao za dnevnik Hrvatski narod. Vjerojatno su Marinettijev ratni angažman i njegova prisutnost na stranicama endehaovskoga tiska podsjetili Krležu na futurističke manifeste objavljene pred I. svj. rat, iz čega je onda proizišao esej F. T. Marinetti. Esej je komponiran dvodijelno: u prvom se dijelu donosi hrvatski prijevod većega dijela Marinettijeva programatskog teksta Manifesto tecnico della letteratura futurista (1912), a u drugome slijedi Krležin negativan, i prilično duhovit, komentar glavnih teza manifesta. Kritika futurizma i Marinettija nije, međutim, poduprta estetičkim, nego političkim argumentima: K. nastoji pokazati kako se Marinettijev zagovor poetskoga antiracionalizma zakonito izrodio u profašistički politički stav.

Zo. Kr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

MARINETTI, Filippo Tommaso. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1849>.