MONTESQUIEU, Charles de Secondat

traži dalje ...

MONTESQUIEU, Charles de Secondat, francuski filozof i politički pisac, polihistor (La Brède kraj Bordeauxa, 18. I. 1689 -Pariz, 10. II. 1755). Pisao o prirodnim znanostima, ali je važniji kao filozof i politički mislilac. Racionalist je koji povijest dosljedno razumije logički i deterministički, što mu omogućuje da svojom političkom filozofijom prevlada sve ključne zasade feudalnog društva. U glavnom djelu Duh zakona (1748) razrađuje teoriju državnog prava, postulira trodiobu vlasti i nezavisnost svakoga njezina dijela, čime postavlja temelje građanskoj demokraciji. Time je bitno utjecao na razvoj filozofije i političke misli u XVIII. i XIX. st.

Krleža ga spominje u Razgovoru o demokraciji, o humanizmu i o socijalizmu (Eseji IV, Zagreb 1963). Suprotstavljajući u dijalogu dva stajališta (A i B), pozivajući se na Montesquieua kao na »baruna de la Brèdea«, K. o njemu implicite misli kao o čovjeku koji je logikom pameti prevladao granice svoga usko staleškog obzora. »Legitimist, dvorjanik, antidemokrat, sluga kneževske samovolje«, ipak je sve kraljevske ratove držao »samoubilačkom glupošću«, predviđajući da će oni »prije ili kasnije pokopati Veličanstva i Njihove Krune, a na kraju balade čovjek nije imao ni krivo...«.

Lj. Do.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

MONTESQUIEU, Charles de Secondat. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1907>.