ORTEGA Y GASSET, José

traži dalje ...

ORTEGA Y GASSET, José, španjolski filozof i humanist (Madrid, 9. V. 1883 - Madrid, 18. X. 1955). Sveučilišni profesor, za građanskog rata na strani republikanaca, guverner Madrida; 1936-48. u progonstvu. Polazeći od europskog individualizma, u svojim knjigama upozorava na uništenje osobnosti u masovnim društvima, koja su moguća samo kao oblik političkog ili tehnološkog totalitarizma. Najpoznatije mu je djelo Pobuna masa (1930).

Ne priznajući Ortegi da je ipak uvidio specifična zla što ih »pobuna i provala masa« donosi u povijest, ne prihvaćajući da masama manipuliraju načelno totalitarne elite (premda mu je osobno iskustvo govorilo suprotno), Krleža nije mogao cijeniti filozofa koji je takvo stanje stvari držao sumrakom europskog individualizma i na njemu zasnovane kulture. Za Krležu je to bilo pitanje vlasništva nad sredstvima za proizvodnju. Njegovu implicitno marksističkom vjerovanju u preobrazbenu moć tehnike u rukama socijalističke masovne demokracije, proturječio je i Ortegin kulturnopovijesni navještaj totalne i anonimne diktature masovne tehnologije, kao jedine još preostale poiesis Zapada. Stoga je Ortegu i eliminirao u samo dvije rečenice: »O Ortegi y Gassetu nikada baš nisam držao mnogo. Njega smo, kao feljtonista, bacili preko palube već prije četrdeset godina, jer čovjek ni jednog trenutka nije imao ni najbljeđeg pojma što je revolucija, a što je socijalizam.« (Razgovor o raketama, Vjesnik, 27. XI. 1960).

Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

ORTEGA Y GASSET, José. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1961>.