PINEL, Philippe

traži dalje ...

PINEL, Philippe, francuski liječnik i psihijatar (Saint-André, 20. IV. 1745 - Pariz, 25. X. 1826). Preveo je mnoga medicinska i znanstvena djela, među njima i spise dubrovačkog liječnika Đ. Baglivija. Najzaslužniji je kao pionir novoga humanog pristupa u liječenju duševnih bolesnika, odbacujući uvriježeno mišljenje o mentalnim bolestima kao o demonskoj opsjednutosti. Prvi je klasificirao duševne bolesti, dajući njihov jednostavan i točan opis. Odbacio je dotadašnje »fizikalne« metode liječenja i uveo psihološki pristup prisnog dodira s pacijentom uz svrhovitu radnu terapiju.

Krleža ga spominje u tekstu O nekim naivno-materijalističkim elementima u Hipokratovu djelu (Republika, 1952, 1). Na Pinelovu primjeru želi pokazati kako je i takav »mislilac i liječnik slobodan od predrasuda, što je dokazao čitavim svojim djelom«, ipak »obuzet shematskim predrasudama svog vlastitog razdoblja«, unatoč genijalnim i pionirskim zamislima. Kao »obično dijete svog vremena«, Pinel je objektivni motritelj i empirist po uvjerenju (»poklonik Lockea i Condillaca«), pa upravo stoga previđa ili zanemaruje Hipokratovu »humoralnu koncepciju«, tj. pomisao da se ljudski temperamenti sastoje od različitih omjera tjelesnih sokova. Afirmirajući Hipokratove intuicije, K. očito pomišlja na ona suvremena shvaćanja koja određene duševne bolesti drže poremećajem biokemijskih procesa u mozgu.

Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

PINEL, Philippe. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 27.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1993>.