REINHARDT, Max

traži dalje ...

REINHARDT, Max, austrijski redatelj (Baden, 9. IX. 1873 - New York, 30. X. 1943), jedna od najinventivnijih ličnosti europskog teatra u godinama prije I. svj. rata i nakon njega. U prva dva desetljeća XX. st. djelovao pretežno u Berlinu, zatim u Beču i, potkraj života, u emigraciji u SAD-u. Ostvario je mnoge sugestivne inscenacije klasičnih drama, inovativne po uporabi suvremenih tehničkih sredstava. Težio je monumentalnoj i vizualno privlačivoj koncepciji igre, no nikada se nije zadovoljavao ispraznim spektaklima. Osnovao i poznatu glumačku školu.

Krleža se okrznuo o Reinhardta u kontekstu u kojemu redateljeve istinske zasluge nisu mogle biti predmet razmatranja: u Bečkom pismu II (Hrvat, 20. XII. 1924), gdje govori o komercijalizaciji svih oblika umjetničkog stvaralaštva, »robnom« odnosu, koji se očituje i u repertoaru i u popratnim pojavama prakse u Reinhardtovu »Theater in der Josephstadt«.

V. Žm.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

REINHARDT, Max. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/2062>.