TRESIĆ PAVIČIĆ, Ante

traži dalje ...

TRESIĆ PAVIČIĆ, Ante, književnik i političar (Vrbanj, Hvar, 10. VII. 1867 - Split, 27. X. 1949). Studij filozofije završio u Beču. Objavljivao je pjesme, drame, romane i putopise. Uređivao je časopise Novi vijek i Jadran. Pisao je pjesme pod utjecajem antičke lirike, romantičke poezije i domaće narodne pjesme. Modernoj se poeziji približio u Sutonskim sonetima i u nekoliko časopisno objavljenih pjesama (Vojga, Veliki Pan). U dramama slijedi klasicističke uzore. Kao politički pisac i političar prešao je put od pravaštva do jugoslavenstva. Nakon 1918. ušao je u diplomatsku službu Kraljevine SHS (Jugoslavije).

Krleža ga spominje u kratkom polemičkom članku Pobjeda krieposti (Književna republika, 1927, knj. IV, br. 3-4), iznoseći antimarksističke i antisemitske teze iz njegova istoimenoga romana. Neproučen je Krležin odnos prema Tresić Pavičićevu književnom djelu. Ima naznaka da je u fazi Simfonija reagirao na esteticističku metaforiku Sutonskih soneta i na neke motive Velikoga Pana.

Zo. Kr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

TRESIĆ PAVIČIĆ, Ante. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/2228>.