ZRINSKI, Nikola

traži dalje ...

ZRINSKI, Nikola, grof (Čakovec, 1. V. 1620-Kuršanečki Lug kraj Čakovca, 18. XI. 1664), hrvatski ban 1647-64. S bratom Petrom uspješno je ratovao s Turcima, a proslavio se i u tridesetogodišnjem ratu protiv Šveđana. Bio je središnja ličnost zrinsko-frankapanske urote, a kada je stradao u lovu, njegovu je ulogu preuzeo Petar. N. Zrinski bio je i madž. pjesnik. Njegov spjev Adriai tengernek Syrenaia (1651), preveo je na hrvatski P. Zrinski (Adrijanskoga mora Sirena, 1660).

N. Zrinski javlja se kao tema na više mjesta u Krležinim tekstovima. U eseju O patru dominikancu Jurju Križaniću (Književnik, 1929,1) K. ga spominje kao hrabrog ratnika, jednog od utemeljitelja madž. književnosti i autora značajne strateške knjige uperene protiv Turaka. U Fragmentima dnevnika iz godine 1943 (Forum, 1972, 10-11) K. plastično predočuje Nikolino zidanje Novog Zrina na utoku Mure i tragično nerazumijevanje značenja te utvrde od bečkog dvora koji obustavlja gradnju. Polit. dileme i ideje Zrinskoga pobuđene tim događajem K. osvjetljuje i u Govoru u Stubici 1951 (Vjesnik, 19. II. 1951). Interpretirajući nizozemskog putopisca H. Tolla, prikazuje Zrinskog kao simpatizera protestantizma i političara koji sluti skori rasap tur. sile, a u nemaru Austrije i drugih eur. država za hrv. pitanje i sudbinu nazire tragičnu budućnost svoje zemlje. Maglovite ideje o slavenstvu njegovih suvremenika (Križanića!) i prethodnika nemaju za Zrinskoga realno pokriće, pa kao realistički duh dolazi do spoznaje o osloncu na vlastitu borbu i savez s madž. pristašama urote. Dijalog Zrinskoga sa H. Tollom K. je parafrazirao i u eseju O pojavi Jana Panonija (Vjesnik, 28. X. 1955) dokazujući kako se i dva stoljeća nakon Česmičkoga ponavljaju jednako dramatične i bezizlazne situacije, ne prešutjevši pritom drugu stranu ličnosti Zrinskoga koji kao »genijalni poeta i visokohumani državnik« daje do smrti šibati svoga sužnja; tim primjerom K. zorno apostrofira »mračan problem raskola između krvoločnog barbarstva i civilizacije« na ovom našem panonskom tlu.

Jo. S.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

ZRINSKI, Nikola. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/2307>.