Borba principa

traži dalje ...

»BORBA PRINCIPA«, članak objavljen u Novoj Evropi, 1922, knj. VI, br. 11, a zatim fragmentarno uvršten u govor održan 4. XI. 1950. u Radničkoj komori, objavljen pod nazivom O parlamentarizmu i o demokraciji kod nas (Republika, 1953, 6).

To je dramatičan Krležin pledoaje za spašavanje života radničkog borca Jure Keroševića koji je u štrajku i pobuni husinskih rudara pucao u žandare, zbog čega je osuđen na smrt. U svom oštrom, politički lijevo angažiranom napisu K. ukazuje na socijalnu stvarnost i odnose u svijetu na početku 20-ih godina ovog stoljeća. Opisuje kontraste između golema napretka znanosti s jedne strane i stoljetne zaostalosti s druge, te antagonizme rada i kapitala, robova i gospodara koji djeluju u Jugoslaviji a posebno su otežani hrvatsko-srpskim konfliktom koji se ne može riješiti »malograđanskim klišejima« ideologija s kraja XIX. st. Napis je objavljen u vrijeme nakon donošenja Obznane i Zakona o zaštiti javne sigurnosti i poretka u državi. To je razdoblje intenzivna Krležina angažmana u konkretnim političkim akcijama za obranu progonjenih i zatvorenih (F. Ljuština, atentator na kralja Aleksandra; S. Stejić, akcija za gladne u Rusiji) pa je stoga i sam bio izložen policijskim premetačinama i progonima.

LIT.: S. Lasić, Krleža. Kronologija života i rada, Zagreb 1982; I. Očak, Krleža-Partija, Zagreb 1982.

Đ. Zć.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

Borba principa. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/245>.