Enuresis Kraycherio -Tsancariana

traži dalje ...

»ENURESIS KRAYGHERIO – TSANCARIANA«, esej objavljen u Pečatu, 1939, 3. U njemu Krleža napada ljubljanskoga liječnika A. Kraighera koji je u članku Ivana Cankara zdravje, bolezen in smrt (Koledar Cankarjeve družbe za 1939) pisao da je Ivan Cankar patio od enureze, što je utjecalo na njegovo knjiž. stvaranje.

Krleža drži da je takvo pisanje blaćenje čovjeka i pisca: »... evo gdje slave Uspomenu jednoga svog Besmrtnika na suvremen, naučnomoderan, Freudov način: čovjek je patio od enureze, rodio se nervčikom, jadnim popišancem, kako kaže naš narod, ... i to je, eto, ključ za razumijevanje problematike njegovog pjesničkog Djela.« No, Cankar je, veli K., »ostao za nas uzvišen kao pravi Spomenik. Iznad enureze i drugarske indiskrecije svojih prijatelja liječnika i samaritanskih rivala«.

U povodu toga napada oglasio se M. Rakočević (Lakše malo, gospodine Krleža! Povodom pisanja zagrebačkog »Pečata« o dr. Kraigheru, Sadašnjost, 1939, 5), koji drži da Kraigherovo mišljenje nije blaćenje Cankara nego analiza jednog fenomena koji je utjecao na Cankarov knjiž. rad, te ističe kako K. uporno nastoji uvijek biti u pravu i rušiti svako drukčije mišljenje.

Mir. Ma.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

Enuresis Kraycherio -Tsancariana. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/308>.