CARDANO, Gerolamo

traži dalje ...

CARDANO, Gerolamo (latinizirano Hieronymus Cardanus), talijanski matematičar, astronom, liječnik i filozof (Pavia, 24. IX. 1501 - Rim, 21. IX. 1576). Napisao više matematičkih radova, koji su utjecali na daljnji razvitak algebre. Konstruirao je kardanski zglob i kardansku osovinu.

Krleža piše o njemu u eseju O Paracelzu (Eseji II, Zagreb 1962). Ovog učenjaka uzima kao potvrdu svojoj tvrdnji da svaki čovjek, usprkos svemu, pripada svom vremenu. Tako, iako Cardanus uživa najveći ugled po svom znanju i svojim novim idejama, po djelima koja su nadživjela stoljeća, on se ipak nije mogao oduprijeti najluđim praznovjerjima svoga doba, što se vidi i iz autobiografije De vita propria. Bio je obuzet najčudnijim vjerovanjima; tako je patio od halucinacija, hipohondrije, trajno u svojoj mašti okružen neprijateljima, mučio se do samoubojstva, a inače bio je sasvim »u sponama astrologije«

Lj. Do.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993 - 1999.

Citiranje:

CARDANO, Gerolamo . Krležijana, (1993-99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1365>.