DARWIN, Charles

traži dalje ...

DARWIN, Charles, engleski prirodoslovac (Shrewsbury, 12. II. 1809 - Down, 19. IV. 1882). Utemeljitelj znanstvene teorije o evoluciji živih bića (darvinizam). Putujući mnogo svijetom, proučavao faunu, floru i geološke formacije, što je 1859. rezultiralo njegovim glavnim djelom: O podrijetlu vrsta posredstvom prirodne selekcije (On the Origin of Species by Means of Natural Selection). Djelo je izazvalo revoluciju u biologiji, ali i žestoku reakciju tadašnjih vjerskih krugova.

Krležin odnos prema Darwinu i darvinizmu u najužoj je vezi s materijalizmom kao svjetonazorom: upoznavanje Darwinove teorije potaknulo je Krležu da prekine u prvim razredima gimnazije s katoličkom praksom, da prestane biti ministrant i prikloni se praktičnom ateizmu, o čemu piše u Djetinjstvu u Agramu godine 1902-03 (Republika, 1952, 12). Pored znanstvenosti Darwinove teorije gotovo jednako ga je impresionirao njezin eksplozivni, razorni potencijal u odnosu na malograđansku strukturu i »polufeudalni mentalitet«. »To je djelovalo na mene kao ekrazit«, zapisat će K. u Dnevniku 1942, misleći na konflikt između tradicijskoga biblijskog koncepta čovjeka kao jednom zauvijek danog stvorenja i darvinizma koji ukazuje na čovjekovo evolutivno, ali nesumnjivo animalno, štoviše majmunsko podrijetlo. »U tom razaranju svetinja«, Darwin je »odigrao svoju fatalnu ulogu«. Pišući kasnije o Klaudiju Galenu, K. zamjećuje kako se u XIX. st. nitko nije sjetio da je misao o takvim čovjekovim biološkim korijenima sazrijevala još u Galenovo doba.

Ni. Pk.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993 - 1999.

Citiranje:

DARWIN, Charles. Krležijana, (1993-99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/1422>.