Krležijana
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: djela :::: kontakt ::

JAMOMETIĆ, Andrija, nadbiskup i diplomat (? - Basel, 12. XI. 1484). Dominikanac, od studentskih dana u Padovi prijatelj s potonjim papom Sikstom IV, koji ga imenuje nadbiskupom. Od 1478. u raznim diplomatskim misijama za cara Fridrika III. Sukobio se s papom, predbacujući mu političke skandale i poročan život u Kuriji. Iz tamnice u Anđeoskoj tvrđavi oslobađa ga car. God. 1482. Jamometić je izabrao Basel za sjedište svoje prave akcije: nastoji sazvati opći koncil za reformu crkve i rimskoga dvora, te za suprotstavljanje turskoj opasnosti. U igri između pape i cara, tj. pridobivanja njihovih pristaša za svoj program, izigravajući jedne protiv drugih, Jamometić postaje žrtvom obojice. Car ga zatvara, papa traži izručenje: 13. XI. 1484. nađen je obješen u zatvoru, a 1485. posmrtni ostaci bačeni su u Rajnu.

Jamometićev europski politički usud dobra je potkrepa Krležine zamisli o »trećoj struji« naše povijesti, proturimskoj jednako kao i protubizantskoj, za koju mu kao metafora služe bogumili. Jamometić mu je nositelj »slobodarske napredne evropske misli«, protestant i reformator četrdeset godina prije Luthera. Njegov uzaludni napor i tragična smrt »kojom je platio svoju pobunu protiv balkanske politike Siksta IV«, kaže K., »posljednji je proplamsaj patarenskog patosa u većem stilu«.

BIBL. M. K.: O pojavi Jana Panonija, Eseji III, SDMKZ, sv. 20, Zagreb 1963; O nekim problemima Enciklopedije, Eseji V, SDMKZ, sv. 23, Zagreb 1966; O stopedesetogodišnjici ustanka, ibid.; Uvodna riječ za časopis »Danas 1952«, Eseji VI, SDMKZ, sv. 24, Zagreb 1967; Zastave II, SDMKZ, sv. 25, Zagreb 1967.

Lj. Do.