Krležijana
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: djela :::: kontakt ::

JERKOVIĆ, Bogdan, redatelj (Zagreb, 26. I. 1925). Gimnaziju i Zemaljsku glumačku školu završio u Zagrebu, gdje je pohađao i Filozofski fakultet. Nakon kraćega glumačkog angažmana na Rijeci, otišao u Beograd, diplomirao režiju na Akademiji pozorišne umetnosti te radio kao redatelj u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Vrativši se u Zagreb, angažiran kao stalni redatelj u HNK, nastavnik na Akademiji za kazališnu umjetnost i, poslije, redatelj u Komediji.

U Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Banjoj Luci i drugim gradovima postavio na pozornicu niz politički angažiranih i satiričkih drama, komedija i dramatiziranih romana suvremenih domaćih i svjetskih autora (Cesarec, Feldman, Hadžić; Shaw, Majakovski, Osborne, De Filippo, Fo i dr.). Kao redatelj često gostovao u Italiji (Parma, Milano, Venecija, Rim), Poljskoj (Wrocław, Łodz) i Njemačkoj (Düsseldorf), a kao nastavnik na glumačkoj školi u Bologni.

U Studentskome eksperimentalnom kazalištu s uspjehom režirao Kraljevo (1959), a zatim u profesionalnim kazalištima i družinama Maskeratu i Adama i Evu (Narodno kazalište, Zadar, 1962; Narodno kazalište, Šibenik, 1963), Maskeratu i Salomu (Komedija, 1967), Gospodu Glembajeve (Teatar »Joakim Vujić«, Kragujevac 1968), Golgotu (Kazališna radionica »Rade Končar«, Zagreb 1973), Michelangela Buonarrotija (Narodno pozorište, Banja Luka, 1974) i Agoniju Narodno pozorište, Banja Luka, 1974). S Michelangelom banjolučko kazalište gostovalo je u Bugarskoj i Italiji, a spektakularna Golgota, izvođena na strojevima u tvorničkoj hali, sudjelovala je na BITEF-u i Međunarodnom kazališnom festivalu u Firenci (1974); snimljena za radio, nagrađena je na festivalu u Ohridu (1974). U Dramskom kazalištu »Gavella« postavio je i dva recitala Krležine poezije: Krležin pjesnički angažman (1973) i Skriveni čar pjesme (1978; izvođen i na Struškim večerima poezije).

LIT.: D. Suvin, Dva vida dramaturgije, Zagreb 1965; D. Foretić, Borba sa stvarima, Zagreb 1986.

B. Sen.