Krležijana
:: projekt :::: abecedarij :::: tražilica :::: djela :::: kontakt ::

KAZINCZY, Ferenc, madžarski književnik i lingvist (Érsemlyény, 27. X. 1759 - Széphalom, 22. VIII. 1831). Pisao sonete, epigrame, prevodio najvažnija djela njemačke i francuske književnosti svog doba. Kao pristaša francuske revolucije sudjelovao u zavjeri biskupa Martinovicsa i proveo sedam godina u zatvoru. Od posebnog je značenja Kazinczyjeva djelatnost vezana za stvaranje suvremenoga madžarskoga književnog jezika.

U zapisima u kojima se osvrće na razvoj madžarske kulture Krleža s priznanjem piše o Kazinczyjevu djelu. Ističe njegovo značenje za madžarsku lingvistiku na temeljima narodnoga govora, u vrijeme kada je službeni jezik bio latinski, a njemački jezik plemstva i građanstva. Krleža posebno upozorava na utjecaj Kazinczyjeva djela u očuvanju madžarskoga nacionalnog identiteta u Habsburškoj Monarhiji a i za razvoj suvremene madžarske literature. »Kazinczy je učinio da se rode sve one plejade madžarskih pjesnika, od Katone do Vörösmartyja«, navodi Krleža u eseju Madžarska varijacija, a to su većinom pjesnici koji su pridonijeli formiranju političkoga i književnog lika mladoga Krleže.

BIBL. M. K.: Madžarska varijacija, Eppur si muove, DMK BNP, Zagreb 1938; Jugoslavensko pitanje u Prvom svjetskom ratu godine 1914-1918, Vjesnik, 29. XI. 1960. i 13. XII. 1960.

Đ. Zć.