Barunica Lenbachova

traži dalje ...

»BARUNICA LENBACHOVA«, fragment u ciklusu o Glembajevima; pod tim naslovom objavljen je u knjizi Glembajevi (Zagreb 1932), a prije toga tiskan je skupa s prozom, koja od prvog objavljivanja u knjizi (Novele, Zagreb 1937) nosi naslov Pod maskom, u Savremeniku, 1927, 12, pod zajedničkim naslovom i podnaslovom U magli (Odlomci novele). Isti naslov i podnaslov upotrijebljeni su u idućem broju Savremenika (1928, 1) za dvije druge proze u današnjem ciklusu o Glembajevima.

Nakon tri godine intimnog prijateljevanja s doktorom Križovcem, Laura Lenbachova osjeća da se taj odnos približava kraju, ali za to još nema nikakvih jasnih indicija. »Sve još traje, a on se ipak od nje udaljuje.« Suptilnim slikama u nizu lirskih modulacija iskazan je taj moderni osjećaj graničnoga, proizvoljno doživljene mogućnosti, istodobnost onoga što je već prisutno i fiksirano i onoga što je tek latentno ovdje. Čitav tekst izražava napetost između ta dva modusa potencijalnoga, procesualnog, otvorenog, na samom pragu ostvarivanja, i konačnoga, neizbježnog, već prisutnog, dogođenog. Način na koji je iskazana otvorena struktura Laurine situacije kvaliteta je koja pripada izrazito modernističkom senzibilitetu. Konkretizirano je to u konfliktu na kojemu je građena drama U agoniji, koja dolazi kao zgusnuta kulminacija i svršetak krize - za jednog od svakodnevnih večernjih posjeta, što ih prozni fragment samo spominje, kad Križovec dolazi k Lauri u njezinu galanterijsku radnju »Mercure Galant«.

I. Vn.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993 - 1999.

Citiranje:

Barunica Lenbachova. Krležijana, (1993-99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.3.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/223>.