WIER, Johann

traži dalje ...

WIER, Johann, belgijski liječnik (Grave, Brabant, 1515 - Tecklenburg, Vestfalija, 1588). Bio je u službi vojvode Guglielma di Cleve, a kao uvaženi epidemiolog bavio se posebno poviješću malarije i skorbuta. U knjizi De praestigiis daemonium et incantationibus ac verificiis (1563) suprotstavlja se praznovjerju i neznanju u pogledu progona vještica, jer takve osobe moraju biti smatrane bolesnima te ih treba liječiti i žaliti, a ne podvrgavati mučenju.

U eseju O Paracelzu (Eseji II, Zagreb 1962) Krleža hvali i slavi Wierovu knjigu kao otkriće za sva buduća vremena. Izašla u Baselu 1563. »zablistala je u punoj sredovječnoj noći kao raketa, u čijem se duhovnom osvjetljenju ocrtava sva sablasnost onih ukletih predjela gdje odjekuje lelek i zapomaganje suludih gomila«. Wier se poziva na cara i sve europske vladare dokazujući slaboumnost i bezbožnost Sprengerova djela Malj za vještice čiju pogubnost i negativno djelovanje suvremenici nisu uvidjeli u pravo vrijeme, a posljedice su bile nadasve poražavajuće. Naravno da je njegova knjiga De praestigiis daemonium izazvala reakcije i žestoke polemike ne samo klera nego i svjetovnih pisaca o čemu svjedoči bogata literatura, a među najglasnijim i najoštrijim istaknuo se J. Bodin koji traži da se Wier spali na lomači.

Lj. Do.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993 - 1999.

Citiranje:

WIER, Johann. Krležijana, (1993-99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/2292>.