BARAKOVIĆ, Juraj

traži dalje ...

BARAKOVIĆ, Juraj, pjesnik (Plemići kraj Zadra, 1548 - Rim, 1. VIII. 1628). Humanističku naobrazbu stječe u Zadru, studira u Italiji, kanonik u Novigradu, lišen crkvenih činova i protjeran. U zacijelo opsežnijem i raznorodnijem Barakovićevu opusu no što je danas dostupan, ističe se Vila Slovinka, spjev inspiriran idejom slavenskog zajedništva, koji se u korpusu hrvatske starije književnosti izdvaja metričkom i strofičkom originalnošću.

Krleža ga ne drži »pretjerano nadarenim«, zanimljiv je ponajprije kao »pjesničko svjedočanstvo narodne svijesti«, poput Pribojevića i Orbinija »kao jedan od poklonika slovinskog zanosa« (133 varijacije na razne teme, Republika, 1959, 7-8). »Preteča« im, ipak, kako pogrešno tvrdi K., nije mogao biti, što je promaknulo i redaktoru Panorame pogleda, pojava i pojmova koji nije ispravio Krležinu pogrešku.

R.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

BARAKOVIĆ, Juraj. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.7.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/barakovic-juraj>.