Karijera viteza Olivera Urbana

traži dalje ...

»KARIJERA VITEZA OLIVERA URBANA«, kratka priča, fragment iz uvodne novelističke cjeline glembajevskoga proznog ciklusa O Glembajevima, objavljena prvi put u Književniku, 1929, 10. Od »Minervina« je izdanja knjige Glembajevi (Zagreb 1932) uključena u uvodnu pripovijest i u takvu se obliku pojavljuje u svim kasnijim izdanjima glembajevske proze.

Priča o životnom putu viteza Olivera Urbana dvodijelne je strukture. U prvom su dijelu ispričane zgode vezane uz Oliverov uspon, u drugom je riječ o njegovu padu. Nakon završene bečke konzularne akademije, mladi Urban započinje diplomatsku karijeru. Plemićkog podrijetla, otmjen i obrazovan, izvrsno se snalazi u visokom društvu. Propast Monarhije znači ujedno i kraj njegove uspješne karijere. Nakon dvogodišnje krize pokušava nastaviti u srbijanskoj diplomaciji, što mu uz pomoć nekadašnje ljubavi i uspije. Zapada, međutim, u kartaške dugove, biva uvučen u šverc i mora podnijeti ostavku. Potom živi u Zagrebu, zanima se novinarstvom i likovnom kritikom, kreće se u krugu barunice Lenbachove i Melite Szlouganove, da bi jednoga dana iznenada otputovao u Kanadu gdje mu se zameće svaki trag. Kratkoća forme i količina ispripovijedanih zgoda utječu na način pripovijedanja. Tako u pripovjedačevu diskursu dominira pripovjedni sažetak. Ponajviše je pozornosti pripovjedač pridao znakovima Urbanove otmjenosti i njegovoj beogradskoj pustolovini. U potonjoj je učinkovito prikazan Oliverov slom, upotrijebljene su opisne strukture koje upućuju na stanje junakove svijesti i njegovo raspoloženje, a diskurs se približio pripovijedanome monologu. 

De. D.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1993. – 1999.

Citiranje:

Karijera viteza Olivera Urbana. Krležijana (1993–99), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.7.2024. <https://krlezijana.lzmk.hr/clanak/karijera-viteza-olivera-urbana>.